Szarajevó ragyogó csillagai

0

Az idei harminckét csapatos világbajnoki mezőnyt nézegetve könnyen megakadhat a szemünk az egyik csapaton, Bosznia-Hercegovinán. A bosnyák nemzeti tizenegy történelmet írt azzal, hogy az Európai selejtezőzóna G csoportjából első helyen kvalifikálták magukat Dél-Amerikába.

A délszláv háború az ország labdarúgását sem kímélte, a nulláról kellett újraépíteni mindent. Kezdetben a pofozógép szerepét töltötték be a bosnyákok, aztán szépen lassan elkezdtek felzárkózni Európához, míg végül 2014-re beérett a gyümölcs.

2010 tavaszán Safet Susic érkezett a válogatott kispadjára, és kezdetét vette a ZlatniLjiljani (Arany Liliomok) történelmének legsikeresebb időszaka. A selejtező sorozatban 30 gólt rúgtak, és csak 6-ot kaptak Ibisevicék. Végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. Egyetlenegy vereséget szenvedtek el Szlovákia ellen. Egy döntetlen mellett nyolcszor győztesen hagyták el a pályát. 2012-ben már nagyon közel álltak ahhoz, hogy történetük során először kijussanak egy nagy nemzetközi tornára, azonban a Cristiano Ronaldóval felálló portugálok összesítésben 6-2-re páholták el a bosnyákokat az EB pótselejtezőben.

Susic edző egy nagyon ütőképes válogatottat verbuvált össze. Mentálisan és fizikailag is nagyon erősek a fehér-kékek, a végsőkig küzdenek. A kezdőcsapat négy alappillére Begovic, a kapus, Spahic, az egyik belső védő, Misimovic, a középpálya ura, és végül, de nem utolsó sorban Dzeko, a befejezőcsatár. A kezdőcsapat igazi nemzetközi alakulat, több neves bajnokságból megspékelt játékossal.

A válogatott legnagyobb sztárja Edin Dzeko, a Manchester City gólvágója. A 193 cm-es játékos kiválóan kezeli a labdát, ragyogóan fejel és a kapu előtt érzi magát igazán elemében. A tizenhatos környékén maga az életveszély. Ha jó napja van, akár meccseket is eldönthet Brazíliában. A selejtező sorozatban Dzeko tízszer köszönt be az ellenfelek hálójába, nála többször csak Robin van Persie talált be.

A várható kezdő tizenegy a következőképpen áll fel: Begovic kirobbanthatatlan a kapuból, a jobb hátvéd a Hajduk Split húzóembere Vrsajevic, középen Spahic és a jelenleg még Ferencvárosban futballozó Besic veszik fel a harcot az ellenfél csatáraival. A balhátvéd SenadLulic a Lazio sztárjátékosa. A középpálya is bivalyerős, Pjanic (AS Roma), Misimovic, Medunjanin és Ibricic szántják fel a pályát, elöl pedig Ibisevic és Dzeko a csatárikrek veszik célba a kaput.

Share.

About Author

Comments are closed.