Rio de Janeiro napfényes tündöklése

0

Az idei labdarúgó világbajnokságot csodaszép környezetben rendezik meg Brazíliában, azonban az egyik helyszín messze kiemelkedik a többi közül. Szamba, napfény, csillogás és futball, ez Rio de Janeiro.

A várost 1565. március 1-jén alapították portugál bevándorlók. A város fejlődése napjainkig tart, mára Dél-Amerika egyik legnagyobb és legszebb városává nőtte ki magát. Lakossága a külvárosokkal együtt körülbelül 11.000.000 főt tesz ki. Rio természetföldrajza egyedülálló, két nagy hegy teszi még izgalmasabbá a városképet. Az egyik a Cukrosüveg-hegy, melynek tetejére felvonó segítségével érkezhetünk meg, és onnan csodálhatjuk meg a Copacabana strandot. A másik pedig a Corcovado-hegy. Itt található Rio legmagasabb pontja is, ahonnan a Megváltó Krisztus szobor 710 méter magasról vigyázza a metropoliszt. A városban található a föld harmadik legnagyobb, lakott területen belüli erdeje, a Tijuca erdő. Évente körülbelül 3.000.000 turista érkezik ide, hogy az aranyszínű homokos parton sütkérezzen, vagy csak kikapcsolódjon.

A Riói Karnevál világhírű, melyet minden év februárjában rendeznek meg. Ameddig a szem ellát, egymást követik az utcai táncosok, különféle maskarákban. A konga dobok, a fenékvillantó kreol táncos lányok, és egyéb hangszerek együttes játéka teszi varázslatossá a karnevál atmoszféráját. Az UNESCO nem véletlenül nyilvánította a világörökség részévé.

Rio de Janeiro ad helyet a brazil futball fellegvárának, a Maracana stadionnak, amit a közelgő világbajnokság miatt teljesen felújítottak. A stadion befogadóképessége 80.000 főre rúg.

A riói napfény árnyékot is vet. A város nyugati részén helyezkedik el a föld egyik legnagyobb nyomornegyede, a Cidade de Deus, mely magyarul Isten városát jelent. Százezrek lakhelyéül szolgálnak az összetákolt, egymás hegyén-hátán épült viskók, brazilul favellák.

A maga gazdagságával és szegénységével, Rio de Janeiro a föld egyik legszebb fekvésű városa, páratlan természeti adottságaival. A világbajnokság miatt érkezők mindenképpen szenteljenek figyelmet a helynek is, mely otthont ad a világ legnézettebb sporteseményének!

Share.

About Author

Comments are closed.