Nigéria – Argentína: Megelégszik mind a két csapat a döntetlennel?

0

Argentína már biztosan továbbjutott a csoportjából és mindössze egy pontra van szükségük ahhoz, hogy csoportelsők legyenek és ezzel elkerüljék a franciákat a legjobb 16 között. Ellenfelüknek, Nigériának is csak egy pontra van szüksége ahhoz, hogy biztos továbbjutók legyenek. Vajon a mindkét csapatnak tökéletes döntetlen fog születni a mérkőzésen?

Az argentin csapat a két győzelem ellenére se igazán indult még be ezen a Világbajnokságon. Sabella Bosznia-Hercegovina ellen egy 5-3-2-es felállást választott, amelyből Higuain kimaradt. Az Argentína-Bosznia meccsen látszódott, hogy mind a ketten félnek a másik támadójátékától, mert Susic is egy védekezőbb felállással kezdett, kimaradt a kezdő tizenegyből Ibisevic és a helyére a védekező középpályás, Besic került.

Sabella aztán a szünetben behozta Higuaint és egy 4-3-1-2-es felállásra váltott, amelyben Messi viszonylag szabadon játszhat Higuain és Aguero mögött. Messi eddig két gólt szerzett, ezek mind a két meccsen döntő találatok voltak. Nem csak gólokban vezeti a csapatát, hanem kapura lövésekben és helyzetek kialakításában is jeleskedik. Ha egyszer igazán beindul majd az argentin támadó trió, akkor nagyon veszélyesek lesznek. Előbb azonban egyszerűen el kéne találniuk a kaput: az első két mérkőzésükön csak minden 5. lövésük tartott kapura.

Az argentin támadók próbálkozásait a Lille kapusának, Vincent Enyeamának kell majd megállítani. A 2013/14-es szezonban, a Róma kapusával holtversenyben áll az élen a legtöbb kapott gól nélkül játszott meccsek alapján, ha csak az 5 nagy európai bajnokság kapusait vesszük figyelmbe. Mindössze 0.68 gólt kapott átlagban egy mérkőzésen, és a kapujára tartó lövések 78,5%-át volt képes kivédeni, amivel második lett a bajnokságban. Mexikó 3-1-es győzelmét követően Enyeama maradt az egyetlen kapus a tornán, akinek a kapuját ez idáig nem sikerült bevenni.

A nigériai csapatnak a védekezés már a selejtezők során is erőssége volt, csak 4 gólt kaptak 8 mérkőzésen. A támadással azonban komoly gondok voltak, meccsenként 1.38-as gólátlagot produkáltak, amely az 5. legalacsonyabb volt Afrikában.

Ezeknek a statisztikáknak az értelmében már nem csodálkozunk, hogy a Világbajnokságon is nehezére esik a nigériai csapatnak gólt szerezni, Irán ellen például nem is sikerült a nyitómérkőzésen. Bosznia ellen azonban a kontrákkal már jobban tudtak operálni, így valószínűleg ugyanezt a stratégiát és kezdő tizenegyet fogják alkalmazni most is. Ez pedig azt jelenti, hogy Odemwingie megtartja pozícióját, ami Bosznia ellen nagyon jól működött. Közte és Emenike között 16 átadás történt, ebből 4 vezetett lövéshez, melyeknek egyikéből a győztes gól született. Nigériának azonban jobban meg kell becsülnie majd a helyzeteket Argentína ellen, hiszen valószínűleg elég kevés lesz belőle.

Az afrikai alakulat kiváló helyzetben van a csoportból való továbbkerüléshez, azonban előfordulhat az, hogy kiesnek. Ha Irán 1-0-ra győzné le Boszna-Hercegovinát, Argentína pedig szintén 1-0-ra Nigériát, akkor Iránnak és Nigériának ugyanannyi pontja lenne, ugyanaz lenne a gólkülönbségük, ugyannyi gólt rúgnának összesen és egymás ellen döntetlent értek el, így a világbajnokságok történetében először sorshúzás döntene arról, hogy melyik csapat jut tovább.

Nyilván, ha Irán ennél nagyobb arányban tud győzni, vagy Nigéria nagyobb arányban veszít, akkor Irán jut tovább, viszont ha az irániaknak nem sikerül 3 pontot gyűjteniük úgy, hogy Nigéria kikap, akkor az utóbbiak jutnak tovább. Az Irán-Bosznia-Hercegovina és Argentína-Nigéria mérkőzések 18:00-kor kezdődnek.

FOGADJ MOST A NIGÉRIA – ARGENTÍNA MECCSRE ÉS SZEREZD MEG A 15.000 FT BÓNUSZOD!

Share.

About Author

Comments are closed.