Németország a világ tetején

0

Beérett Joachim Löw munkássága, és immár vége a hosszú sikertelenségi periódusnak, azaz Németország megnyerte a brazíliai Világbajnokságot, ami már a negyedeik aranyérem a német válogatott történetében. Az első 90 perc nem volt elég ahhoz, hogy betaláljanak a csapatok, végül a csereként pályára küldő Mario Götze döntötte el a világbajnoki cím sorsát.

A két szövetségi kapitány majdnem ugyanazokat a csapatokat küldte pályára mint az elődöntőben, csupán annyi változtatással, hogy az argentinoknál a sérült Di Maria helyett Enzo Pérez, míg a Nationaleelfben Khedira helyett az újonc Christoph Kramer kapott lehetőséget.

Az első percek argentin fölénnyel kezdődtek:Higuain és Messi is tesztelte a német védelmet. Az első játékrész inkább biztonsági futballt hozott, ezért a csapatok nem igyekeztek kinyílni, Toni Kroos pedig kis híján gólpasszt adott az ellenfélnek, ám szerencséjére Higuain nem tudta értékesíteni ziccerét. A játékrészben még Messi kavarta fel az álló vizet a német 16-oson belül, aztán Kroos próbálkozott a 16-os előteréből, ami meg sem kottyant Romerónak. A félidő lefújása előtt még az európaiak kerültek hajszálnyira a vezetés megszerzéséhez, hiszen a védő Höwedes szöglet után fejese csak a kapufát találta el.

A szünetben Sabella kicsit felturbózta a támadószekciót, ezért Agüero váltotta Lavezzit, ennek megfelelően argentin helyzettel is kezdődött a második félidő, ám Messi ismét kihagyta a ziccerét. Az idő haladtával aztán a dél-amerikaiak egyre jobban átadták a kezdeményezést Németországnak, és igen meglepő módon a Nationaleelf sokkal többet birtokolta a labdát. A következő időszakban mindkét kapu előtt volt esemény, azonban Schürrle és Messi is elpuskázta a kínálkozó alkalmat. Toni Kroos újra távolról kísérletezett, a szövetségi kapitányok pedig cserékkel próbáltak meg frissíteni csapatukat, ennek ellenére kétszer 15 perces hosszabbítással folytatódhatott a világbajnoki döntő.

A hosszabbításban egy Schürrle lehetőség itt, és egy Palacio helyzet ott. A játék képe német mezőnyfölényt mutatott, ám a sokat passzolgató németek sem igazán találták a védekezését szervezgető argentin válogatott ellenszerét.

113 percnyi várakozás után végre láthattunk olyat is, amit előtte a fináléban még nem, és amiért játsszák a futballt: a Klose helyére beállt Mario Götze "aranycserének" bizonyult, és megszerezte a mérkőzés első és egyben minden eldöntő találatát. A gólhoz kellett Schürle villanása is a szélen, akinek a passzából lett végül eredményes a szenzációs mozdulattal a labdát a kapuba juttató Bayern ifjú játékosa, Götze.

Argentínának aztán hirtelen sürgős lett az egyenlítés -ami érdekes, hogy előtte végig csak védekeztek, és ez meg is bosszulta magát. Messi próbálkozott még fejjel, illetve még adódott a klasszis előtt egy utolsó sansz az egyenlítésre, egy szabadrúgás formájában. A lövés végül eltévesztette a kaput, ami azt jelentette, hogy Németország megszerezte a negyedik világbajnoki trófeáját. Mi pedig kijelenthetjük, hogy a döntő színvonala nem igazán sikeredett méltóra a tornához.

A 2000-es évek elején elkezdődött utánpótlásba fektetett munka végül elhozta Németország számára a gyümölcsét, és Löwék aranyéremmel térhetnek haza Németországba, ám le a kalappal Argentína előtt is, de azt is elmondhatjuk, hogy Sabella csapata maga alatt vágta a fát a Vb fináléjában.

A Nationaleelf ha nem is világraszólóan szép játékkal, de elérte célját, és a riói Maracanában 74 738 néző előtt első európai válogatottként hódította el a világbajnoki trófeát dél-amerikai földön, amivel az összesítésben Európa vezet 11-9-re Dél-Amerikával szemben.

Share.

About Author

Comments are closed.