Nehéz dolguk lesz a a házigazdáknak a nyitómeccsen!

0

Brazíliáé a megtiszteltetés, hogy megnyissa a 2014-es Világbajnokságot Sao Pauloban, magyar idő szerint 22:00 órától kezdődően. A forgatókönyv szerint a braziloknak könnyű győzelmet kéne aratniuk a Corinthians Arénában, megalapozva ezzel a Világbajnokság hangulatát. Ezzel csak egyetlen probléma van: a horvátokkal senki nem közölte, hogy követniük kell a forgatókönyvet.

Igaz, hogy éppen csak becsúsztak a Világbajnokságra egy Izland ellen aratott győzelemmel, de Niko Kovac csapata képes bárkit meglepni, aki megpróbálja alulbecsülni őket. A világszínvonalú játékosokat is felvonultató csapat úgy érkezik Brazíliába, hogy jó esélyük van a csoportból való továbbjutásra és arra is, hogy egy kis kellemetlenséget okozzanak a házigazdáknak.

Csapathírek

Luiz Felipe Scolari valószínűleg a jól bevált, a Konföderációs Kupán is bizonyított 4-2-3-1 felállásban fogja csapatát pályára küldeni. Az egyetlen kérdés talán az, hogy ki fog csatlakozni a védekező szellemben játszó Luiz Gustavohoz a középpálya tengelyén. A legesélyesebb jelölt Paulinho, akit Scolari megválasztása óta favorizált, azonban arra is van esély, hogy Ramirest látjuk majd a kezdő tizenegyben.

Hiába a nyitómeccsről van szó, Horvátországnak hiányozni fog egyik kulcsfigurája eltiltás miatt. Mario Mandzukic nagy fejtörést okozott edzőjének, mivel az Izland elleni mérkőzésen sportágat tévesztve karatepárbajba kezdett, így a szövetségi kapitánynak meg kell oldania a pótlását erre a mérkőzésre. A választás nagy valószínűséggel Jelavicra fog esni, de az sem kizárt, hogy Eduardo kap majd játéklehetőséget. A középpályán pedig valószínűleg Ognjen Vukojevic fog kezdeni, aki védekező mentalitásával sokat segíthet a brazil támadások semlegesítésében.

Kezdőcsapatok

Brazília (4-2-3-1): Júlio César; Marcelo, David Luiz, Thiago Silva, Dani Alves; Paulinho, Luiz Gustavo; Neymar, Oscar, Hulk; Fred.

Horvátország (4-3-3): Stipe Pletikosa; Danijel Pranjić, Dejan Lovren, Vedran Ćorluka, Darijo Srna; Ivan Rakitić, Ognjen Vukojević, Luka Modrić; Ivica Olić, Nikica Jelavić, Ivan Perišić.

Amire érdemes lesz figyelni

A középpálya: A Világbajnokság közeledtével a horvátok edzője Kovac előszeretettel alkalmazta a 4-2-3-1 felállást, ahol Kovacic kicsit Modric és Rakatic felett helyezkedett el. Talán az egyik legkreatívabb és legizgalmasabb hármasok egyike ez a Világbajnokságon és tökéletes is lenne gyengébb csapatok ellen, akik hagyják kibontakozni a horvátokat, a brazil csapat ellen valószínűleg nem megfelelő választás. Rakatic és Modric mind a ketten szeretnek támadó szellemben játszani, azonban ez azzal a veszélyjel fenyeget, hogy a középpálya és a védelem között megnyílik a terület, amit a Neymar, Oscar és Hulk trió habozás nélkül ki fog használni. Erre jelenthet egy megoldást, hogy Kovacic helyett Vukojevic játsszon, méghozzá Modric és Rakatic mögött. Akinek sikerült a középpályán dominálni, annak jó esélyei vannak a győzelemre.

Brazil szélsőhátvédek a horvát szélsők ellen: Valószínűleg nincs még egy olyan támadószellemű szélsőhátvéd páros, mint Dani Alves és Marcelo az egész Világbajnokságon. Szeretik a széleken kísérni a támadásokat és mivel Hulk és Neymar is hajlamos arra, hogy középre húzzanak, így ezek a felfutások szinte kötelezőek számukra. A horvát szélsők, nagy valószínűséggel Olic és Perisic megpróbálnak majd mögéjük kerülni, és elcsípni egy-egy hosszú átadást a Modric Rakatic páros valamelyikétől. Ha sikerrel járnak, nagy gondjai lesznek a brazil védelemnek.

Mandzukic helyettese a brazil védők ellen: Bár tudjuk, hogy Guardiola nem Mandzukic legnagyobb rajongója, mégis vitathatatlan, hogy a világ egyik legjobb csatáráról van szó és hatalmas érvágást jelent a horvátoknak a hiánya. A képessége, hogy fedezze a labdát csapattársai megérkezéséig ugyanolyan jó, mint a befejezése és sajnos Horvátországnak nincs másik ilyen kaliberű csatára. A kérdés csak az, hogy az erősebb, de lassabb Jelavic, vagy a fürgébb Eduardo próbál majd gondot okozni a brazilok igen erős hátvédsorának.

Esélylatolgatás

A horvát csapat képes arra, hogy megnehezítse a brazilok dolgát, de Mandzukic hiánya nagyon meg fog látszódni a csapaton. Minden valószínűség túlságosan is megpróbálnak majd védekezően játszani és nem lesznek képesek a saját játékukat mutatni. A brazilokon nagy a nyomás, de a hazai pálya nagyon sokat jelenthet. Jóslatunk a mérkőzésre: Brazília-Horvátország 2:0.

Share.

About Author

Comments are closed.