Négy európai és négy amerikai a legjobb nyolcban

0

A brazíliai Vb-n a tegnapi meg a mai napot még kihasználhatták a válogatottak pihenésre, hogy aztán újult erővel vághassanak neki az utolsó mérkőzéseknek, és amelyik csapat megnyeri a hátralevő három mérkőzését, az lesz a világbajnok. Négy európai- (köztük Hollandia, Németország, Franciaország és Belgium), illetve három dél-amerikai- (Brazília, Kolumbia és Argentína), valamint egy közép-amerikai (Costa Rica) válogatott alkotja a torna legjobb nyolcát. Mondhatni nagyon erős mezőny alakult ki a negyeddöntőkben, és nem véletlenül ezek a csapatok jutottak el idáig. Itt már minden mérkőzésnek megvan a maga pikantériája, és mindegyik felér egy csúcsrangadóval, így hát nekünk szurkolóknak van miből csemegéznünk.

péntek, 18:00, Franciaország-Németország

Kezdjük a sort az európai rangadóval. Franciaország eddig meggyőző teljesítményt nyújtott a tornán, és Benzemáék játékára sem lehet panasz, hiszen igen termékenyek a gallok. Az egyetlen bökkenő csupán az, hogy a sorsolásra sem panaszkodhat Deschamps, mivel csoportjában Svájcot, Ecuadort és Hondurast kellett megelőznie, míg a csoportkörben pedig a szintén szerényebb képességűbb Nigérián kellett túlvergődnie magát a csapatnak. Németország már egy teljesen más kategória lesz, és most kezdődött el igazán a Vb a franciák számára, amikor már nem ők a párharc favoritjai.

Joachim Löw csapata sem tud produkálni egy állandó szintet, ám Ronalóék 4-0-ás legyőzésével jól bekezdtek a németek, azóta viszont csak vergődnek. Ghána ellen egy kínkeserves 2-2, aztán éppen hogy 1-0-ra elverték az Egyesült Államokat, a nyolcaddöntőben is csak a kétszer 15 perces hosszabbításban tudták két vállra fektetni Algériát. A franciák valóban szebb játékot mutattak eddig nekünk, de ahogy a német mentalitást ismerjük, ez nem jelent semmit, és még így is a Nationaleelf számít a mérkőzés esélyesének.

péntek, 22:00, Brazília-Kolumbia

A házigazda eddig szinte akadálymentesen jutott el, de most egy nehéz akadállyal fogja szemben találni magát a negyeddöntőben, méghozzá az igen erősnek tűnő Kolumbia személyében. A Neymar vezette Brazília csupán jobb gólkülönbségének köszönhetően, de veretlenül jutott tovább elsőként a csoportjából, azonban már Chilével is meggyűlt a bajuk a nyolcaddöntőben, és 1-1-es döntetlent követően magabiztosan nyerte meg a büntetőpárbajt Luiz Felipe Scolari együttese. Most viszont inkább lehetne azt mondani, hogy kiegyenlítettek az erőviszonyok, mintsem hogy váltig azt állítsuk, Brazília a párharc főbb esélyese.

Kolumbia eddig remekül teljesített a Vb-n, csoportjukban begyűjtötték mind a 9 pontot Görögország, Japán és Elefántcsontpart ellen, egy körrel később pedig Uruguayon is simán átgázoltak. A gárda legnagyobb fegyvere az a James Rodriguez, akinek a duplájával verték meg 2-0-ra Uruguayt, ráadásul immáron öt góljával egyedüliként vezeti a torna góllövő listáját. A dél-amerikai rangadón sok múlhat az egyéni teljesítményeken, így nevezhetnénk ezt akár James Rodriguez és Neymar párharcának is. Amelyik csapat itt továbbjut, az esélyes lehet akár a végső győzelemre is.

szombat, 18:00, Argentína-Belgium

A dél-amerikai gárda sokat köszönhet eddig Messinek, aki négy góljával és Svájc elleni gólpasszával a hosszabbítás utolsó perceiben egyértelműen a csapat vezéregyénisége, és ha neki neki nem megy majd a belgák ellen, akkor nagy gondban lesz Sabella csapata. Messiék 9 ponttal lettek csoportelsők, de csak minimális különbséggel, azaz egy góllal tudták legyőzni csoportbéli ellenfeleiket: Bosznia-Hercegovinát, Nigériát és Iránt. Az egyenes kieséses szakaszban pedig a jól szervezett és masszív Svájc ellen is csak a 118. minutumban tudták beverni a továbbjutást érő találatot. Most viszont a kiváló fizikai állapotban levő Belgiumba könnyen beletörhet Argentína foga, és nem lepődnénk meg, ha az európaiak jelentenék a végállomást.

Marc Wilmots csapata az USA ellen bizonyította, hogy remek fizikai állapotban van, hiszen végig rohanták a mérkőzés 120 percét, és a torna eddigi egyik legjobb mérkőzését játszották. A csoportját is magabiztosan, 100 százalékos teljesítménnyel abszolválta Belgium, és van még bennünk egy olyan érzés, hogy még ennél is többre képes a kifogástalan játékoskerettel megáldott belga válogatott, amely akár a végéig is elmehet. Marc Wilmotsnak tehát van miből válogatnia, hiszen a cserepad is igen erős, így ez a párharc is kétesélyes.

szombat, 22:00, Hollandia-Costa Rica

A közép-amerikaiak kissé kilógnak a sorból, de így is szép teljesítmény már a részükről, ameddig elküzdötték magukat, és ők számítanak a Vb üde színfoltjának. Már az csodaszámba ment, hogy maguk mögé utasították csoportjukban a három korábbi világbajnokot: Olaszországot, Angliát és Uruguayt. Ráadásul utána már könnyebb dolguk volt, és emberhátrányból jutottak tovább Görögország ellen, ami igen jól jelzi, hogy mekkora erő és szív lakozik a kis csapatban. Ezért sok emberrel együtt a mi szimpátiának is elnyerték, de lehet-e ezt egyáltalán még fokozni. Van-e még annyi a csapatban, hogy menjen még egy kört Hollandiát búcsúztatva a Vb-n? Mindenesetre Costa Ricának már nincs veszítenivalója.

Hollandia magabiztosan nyerte meg a csoportját, és jól bekezdett a címvédő spanyolok kiütésével, miután még Ausztráliát és Chilét is legyőzte. Mexikó ellen viszont majdnem kiesett Van Gaal csapata, ám jól hajrájával a végén két góllal megfordította a mérkőzést, és most papíron Costa Rica talán könnyűnek tűnhet, de ez a csodák Vb-je. Robbenék viszont kirobbanó formában vannak, és fiatal csapatuk eddig meglepően magabiztosan teljesít, ami számunkra is váratlan, hiszen nem erre számítottunk a két évvel ezelőtti Európa-bajnoki leszereplést követően.

Jól jelzi a párharcok kiélezettségét, hogy a nyolcaddöntőkből öt csak a fél órás ráadás során dőlt el.

Share.

About Author

Comments are closed.