Kiegyenlített csatát várunk a H kvartettben

0

A C-csoporthoz hasonlóan a H sem tartogat igazi nagyágyút, hiszen Dél-Korea, Algéria és Oroszország közel egy szintet képvisel, ám játékosállományával Belgium az a csapat, amely kilóg a sorból és joggal jelentkezik a csoportelsőségre. Amennyire kiegyensúlyozottnak tűnik ez a csoport, annyira nem számíthatunk eget rengető izgalmakra sem, sőt nagy eséllyel pályázik az egyik legunalmasabb csoportra.

Belgium idén nagyon erős játékosállománnyal utazik Brazíliába, s joggal jelöli meg őket sok forrás is a vb egyik lehetséges meglepetéscsapatának. Mindenképpen sokra vihetik, és akár elég messzire is elverekedhetik magukat. Belgium, amely néhány évvel ezelőtt még sehol sem volt a többi elit válogatotthoz képest, mára jelentős légiós állománnyal büszkélkedhet. Vannak játékosaik a legerősebb bajnokság top-csapataiban, ráadásul fiatalok és nagy irántuk a kereslet. Találkozhatunk belga légiósokkal Oroszországban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában s Portugáliában is, de az angliai kontingens a legmeghatározóbb. Sőt ez a légiós állomány olyan domináns, hogy a belga bajnokságból elég nehéz bekerülni a belga válogatottba. Igen nagy csata folyik majd a kezdőbe kerülésért. Nézzük is meg, miért: támadóposzton: Eden Hazard (Chelsea), Romelu Lukaku (Everton), Dries Mertens (Napoli), Kevin Mirallas (Everton) és Kevin De Bruyne (Wolfsburg) sorakozik. Hát igen, Marc Wilmots-nak adva van a feladat, hogy kiknek szavazza meg a bizalmat, s hasonló a helyzet a középpályán is, ahol hatalmas a tumultus: Moussa Dembélé (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Zenit), illetve a friss sztárpalánta Adnan Januzaj (Manchester United). A védelemben bevethető: Toby Alderweireld (Atlético Madrid), Vincent Kompany (Manchester City), Nicolas Lombaerts (Zenit), Daniel Van Buyten (Bayern München), Thomas Vermaelen (Arsenal), Jan Vertonghen (Tottenham), míg a kapuban két közel azonos képességű kapus, Thibaut Courtois (Atlético Madrid) és Simon Mignolet (Liverpool) küzdhet egymással. Ezzel a rakás névsorral akár a Belga B-tizenegy is megszerezhetné a H-csoport győzelmét.

Amekkora csata várható a belgáknál a csapatba kerülésért, akkora lesz a másik három válogatott küzdelme is a 2. helyért, s ezzel párhuzamosan amennyire nem lehet megjósolni, hogy kik lesznek a belga válogatott kezdő játékosai, annyira kiszámíthatatlan az is, hogy ki lesz a csoport második. A szintén európai Oroszország az orosz élvonal játékosaira építi csapatát, sőt egyetlen légiós sem található Fabio Capello keretében. A legnagyobb név a szakemberé a csapatban, akin a leginkább múlhat az oroszok sikere, s az ő jelenléte kulcsfontosságú lehet a továbblépésben. Capello tapasztalata és szaktudása sokat érhet, akinek persze attól függetlenül, hogy nincs légiósa a csapatban, ez még nem jelenti azt, hogy rossz az állomány. Csak kissé ismeretlenek lehetnek számunkra. Azonban arra mindenképp választ kaphatunk, hogy milyen erős a jelenlegi orosz élvonal, amelyből olyan játékosokra számíthat Capello, mint Alekszandr Kokorin (Dinamo Moszkva), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva). Ők a keret legértékesebb labdarúgói.

Dél-Korea igazi munkás csapat, amely az ázsiai kontingens egyik legerősebb gárdája, s jelentős európai légiós állománnyal rendelkezik, főleg Németországban és Angliában. Szívósságukra számítani lehet, s bárkire veszélyesek, ezért legalább annyi esélyük van a továbbjutásra mint Oroszországnak. Legnevesebb játékosaik: Szon Hung Min (Leverkusen), Ki Szung Jung (Sunderland), Ku Dzsa Csol (Mainz) vagy Lee Csung Jong (Bolton).

Erősségi sorrendben joggal nevezhető a csoport leggyengébb válogatottjának Algéria, s ezért a továbbjutási esélyük is kisebb a többiekénél, igaz a keret 90 százaléka légiós. Vannak játékosaik Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Angliában és Portugáliában is, ami első ránézésre megtévesztő lehet, mégis kevés a minőségi légiós, leginkább Nabil Bentaleb (Tottenham), Szafir Taider (Internazionale) és Fauzi Gulam (Napoli) neve lehet számunkra a legismertebb, nem is beszélve Szofian Feguliról (Valencia), aki a csapat legértékesebb sztárja.

A csoport első ránézésre kiegyenlítettnek tűnik, ám Belgiumnak van a legnagyobb esélye a továbbjutásra, utána az esélyi sorrend különbsége minimális Oroszország, Dél-Korea és Algéria között. Ám aki miatt mi mégis Oroszország mellett tesszük le a voksunkat az csakis Fabio Capello jelenléte.

Share.

About Author

Comments are closed.