Ki lehet a vb gólkirálya?

0

Egy csokorra való olyan játékost össze lehetne gyűjteni a válogatottakból, aki esélyes lehet a gólkirályi címre, mert hogy idén nagyon sok erős válogatott lesz a vb-n, s megannyi gólerős támadó. De vajon min múlik egy gólkirályi cím? Persze attól is függ, hogy milyen csapatokkal mérkőzik meg egy válogatott, illetve, hogy mennyit szerepel a játékos az adott válogatottban, s mennyi vetélytársa van a csapatban. De ami leginkább fontos lehet, hogy milyen kiszolgálótársak vesznek körül, például mint a spanyol válogatottban, ahol Iniesták vagy Xavik halmoznak el jobbnál-jobb labdákkal. Ezeket a szempontokat figyelembe véve összegyűjtöttük azokat, akik a legesélyesebbek lehetnek az idei vb-gólkirályi címre.

Lionel Messi (Argentína): A többszörös aranylabdás argentin idén felemás szezont produkált, s a Barcával sem tudott felmutatni semmit. A télen volt egy hosszabb kihagyása, ám mégis 28 góllal zárt a spanyol élvonalban. Talán Argentínával sikerülhet a csúcsra törnie.

Kun Agüero (Argentína): A Manchester City csatára angol bajnokságot nyert, amiből ő 17 góllal vette ki a részét, de tegyük hozzá egy fél szezonon keresztül sérült volt.

Gonzalo Higuain (Argentína): Tavaly nyáron Madridból Nápolyba tette át a székhelyét, s Agüeróhoz hasonlóan 17 góllal zárta a szezont.

Cristiano Ronaldo (Portugália): Az idei aranylabdás szélső igen termékeny volt a szezonban, a bajnokságban 31 gólt lőtt, amivel az aranycipőt is bezsebelte. A Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyert, s a BL gólkirálya lett 17 góllal. A szezon végére mintha kicsit elfáradt volna, pedig nagy szüksége lesz rá és góljaira a portugál válogatottnak.

Neymar (Brazília): Az első barcás idénye lehetett volna termékenyebb is, hiszen 9 góllal fejezte be a szezont, de azt is tegyük hozzá, hogy illik a barcelonai gépezetbe. Neymar a brazil válogatott vezéregyéniségévé nőtte ki magát, s várhatóan ő fogja a hátán cipelni egész Brazíliát, akár a végsőkig.

Diego Costa (Spanyolország): A brazil honosításával végre lett Spanyolországnak is egy minőségi csatára, ám kissé sérülékeny, aminek következtében majdnem lecsúszott a vb-ről. A szezonban sokat bajlódott sérüléssel, ami miatt nem tudta végig játszani a BL-finálét sem. 27 bajnoki találatával segítette az Atletico Madridot a bajnoki győzelemhez, s nem sok választja el, hogy idén nyáron a Chelsea-hez szerződjön.

David Villa (Spanyolország) Tavaly nyáron eladta a Barlelona, az utolsó fordulóban pedig már az Atletico Madrid játékosaként tért vissza a Nou Camp-ba, hogy aztán bajnoki címet ünnepelhessen. 13 bajnoki góllal fejezte be a szezont. A nyáron az Egyesült Államokba igazol, s valószínűleg a vb-n láthatjuk utoljára a spanyol válogatottban, amelynek ő volt az utóbbi idők legtermékenyebb csatára.

Fernando Torres (Spanyolország): Igaz, hogy 28 mérkőzésen 5 (!) gólt szerzett a bajnokságban a Chelsea támadója, azonban ő már bebizonyította, hogy nála a válogatott egy másik dimenzió. Két éve gólkirály lett az Európa-bajnokságon.

Robin van Persie (Hollandia): Egy katasztrófa volt az MU és az ő idénye is. Fél szezonon keresztül sérült volt, ennek ellenére 12 bajnoki találathoz jutott 21 mérkőzésen. Képességeit nem kell vitatni, hiszen több szezonon keresztül ontotta a gólokat, s több 20 gól feletti szezon van már a háta mögött.

Luis Suarez (Uruguay): Gólokban gazdag szezonon van túl pedig eltiltással kezdte azt. A Liverpool vezéregyénisége volt a maga 31 góljával és 21 gólpasszával, amellyel európai aranycipős lett, Ronaldóval egyetemben.

Edinson Cavani (Uruguay): 16 találatával Ibrahimovic mögött végzett a PSG házi góllövő listáján. A svéddel ellentétben ő lőhet gólokat a világbajnokságon. Tavaly nyáron igazolt Nápolyból a párizsi csapatba, amely utólag megvallva jó húzásnak bizonyult.

Daniel Sturridge (Anglia): Suarezzel kiegészülve félelmetes csatárpárost alkotott a Liverpoolban, s 22 találatával a Premier League legeredményesebb angol játékosa volt az idén.

Wayne Rooney (Anglia): Valahogy nem tud kiegészülni Robin van Persie-vel az MU-ban, ahol 17 bajnoki találatot jegyzett. Ami nem sikerült a hollanddal a Unitedben, az sikerülhet Sturridge mellett (vagy mögött) az angol válogatottban.

Mario Balotelli (Olaszország): Az AC Milan fenegyereke jól érzi magát a Serie A-ban, ahol 14 gólig jutott. Zsenialitása vitathatatlan, ám néha képes hajmeresztő dolgokra, és szereti produkálni magát. Ha a vb-n alázatosan játszik, akkor ő repítheti a squadra azurrát.

Karim Benzema (Franciaország): BL-t nyert a Real Madriddal, a bajnokságot pedig 17 góllal zárta. Ribéry sérülésével ő lett a francia válogatott első számú gólfelelőse.

Miroslav Klose (Németország): A rutinos játékos gyorsasága ugyancsak megkopott, de nem felejtett el futballozni, 7 bajnoki találata van a Lazió színeiben. Ha az idei vb-n gólkirályi magaslatokba nem is tör, de a vb történetének gólrekordjára hajt, ami elérhető közelségben van a számára.

Romelu Lukaku (Belgium): A nyáron visszatér evertoni kölcsönszerződéséből a Chelsea-hez az idén 15 Premier League gólt elérő csatár. Rendkívül fiatal, jó fizikumú játékos, és hatalmas ígéret. Ha a sokak által meglepetés csapatnak vélt Belgium valóban menetelni fog Brazíliában, akkor abból valószínűleg Lukaku gólokkal veszi ki majd a részét.

Mario Mandzukic (Horvátország): Lewandowski érkeztével minden bizonnyal távozik az idén a Bayernből, s kérőkben nincs hiánya. A nyár egyik legkeresettebb csatára lesz a 18 bundesligás gólt jegyző center. Jó fizikumú, és jó képességekkel megáldott termetes játékos.

Alexis Sánchez (Chile): Jó fizikumú gyors szélső, aki 19 gólt lőtt a Barcelonában. A spanyol csapat alapembere volt az idén, s góljaira Chilének is hatalmas szüksége lesz.

Share.

About Author

Comments are closed.