Costa Rica-Görögország: Csapattársak párharca

0

A D csoportot az a csapat nyerte meg, amelyikre senki nem számított: Costa Rica. Most a legjobb 16 között egy másik meglepetéscsapat, Görögország ellen játszanak. Két kiváló labdarúgó szakértő, Matt Levin (Costa Rica) és Chris Paraskevas (Görögország) mondják el véleményüket a mérkőzés előtt.

Forma és erőnlét

ML: A Costa ricaiak kiváló formában érkeznek Recifebe. Egészségesek és imádjak a brazil időjárást. Csak két játékosuk, Gonzalez és Cubero kaptak eddig sárgalapot. Ami mindennél fontosabb, hogy tele vannak önbizalommal, miután csoportelsők lettek egy olyan csoportban, ahol Olaszország, Uruguay és Anglia voltak az ellenfeleik. A Ticok kipihentek is, mivel a második meccsükön már bebiztosították a továbbjutást, így az utolsón néhány kulcsember tudott pihenni.

CP: Karnezis kapusról még nem derült ki, hogy tudja-e vállalni a játékot, hiszen az Elefántcsontpart elleni mérkőzésen megsérült. Panagiotis Kone, a mindenkit lenyűgöző támadó középpályásnak szintén ki kell hagynia az összecsapást sérülés miatt. A görögök Santos irányításával a legjobbjukat nyújtották az utolsó csoportmérkőzésen, ahol kivívták a továbbjutást.

A portugál edző számára az a nagy kérdés, hogy Katsouranist visszateszi-e a kezdőcsapatba. A veterán középpályás Elefántcsontpart ellen nem játszhatott eltiltás miatt és amúgy se nyújtott kiemelkedő formát Brazíliában eddig, de ő az edző egyik legmegbízhatóbb embere. Ha mégis ő kezdene, akkor egy másik 2004-es EB veteránt, Karagounist szorít majd ki.

Ezek mellett várhatjuk, hogy Lazaros Christodoulopoulos visszatér a bal szélre és Samaras egyedüli csatárként fog játszani. A korábbi Celtic játékos beírta magát nemzetének futballtörténelmébe, miután az utolsó csoportmeccsen a hosszabbításban kiharcolt és értékesített egy továbbjutást jelentő büntetőt.

Világbajnoki háttér

ML: A két csapat sosem találkozott még világbajnokságon, de azon kívül. A közép-amerikaiak másodjára érték most el az egyenes kiesés szakaszt négy próbálkozásból, ez az ellenfelüknél csak 1/3-as arány. Mind a ketten ugyanazt a stílust fogják képviselni, komoly védekezés és halálos kontrák. Egy gól elég lehet ahhoz, hogy eldőljön ez a párharc, de könnyen lehet, hogy tizenegyesekre kerül majd sor. A helyszín a Ticoknak kedvez, mivel sokkal jobban hozzá vannak szokva az időjárási körülményekhez.

CP: Ez lesz a legelső mérkőzés a két csapat között és a tét nem is lehetne nagyobb. A görög nagyon kevés alkalommal játszottak eddig CONCACAF-beli csapattal, így egy nagyon érdekes, izgalmas összecsapás várható.

Kulcsfontosságú összecsapások

ML: Joel Campbell a görög védelem ellen. A fiatal csatár csapatának ütőkártyája ezen a meccsen. A legutóbbi szezon az Olympiakosnál töltötte, nagyban hozzájárult a klub eredményeihez és egyúttal képet kapott arról, hogyan játszanak a dél-európaiak. Edzője, Jorge Luis Pinto biztosan felhasználja ezt a tudást a tervében. Campbell néhány csapattársával is találkozni fog ezen a mérkőzésen, csak éppen most ellenfelek lesznek. A tehetséges támadó egyértelműen képesnek tűnik arra, hogy az eddig mutatott fantasztikus formáját hozza egy olyan csapat ellen, amit jól ismer.

CP: Campbell és Manolas párharca. Mind a ketten az Olympiakos sztárjai, mindent tudnak egymás játékáról és mind a ketten remek formában vannak.

Campbell sebességé és stílusa alkalmas arra, hogy nagy gondokat okozzon az ellenfél védelmében, így fontos, hogy Manolas a legjobbját tudja nyújtani. Utóbbi nagyon jól tud együtt dolgozni a védelem többi tagjával és kiválóan olvassa a játékot. Egy az egy elleni párharcokban is kiemelkedően jól teljesít. Ennek a párharcnak a kimenetele nagyban meg fogja határozni a mérkőzését is.

Miért érdemli magad a csapatod a továbbjutást?

ML: A La Sele egy ijesztő csapat képét festi ezen a Világbajnokságon. Három korábbi világbajnokon kerekedtek felül a csoportjukban, mindegyikőjüknél jobban teljesítettek. A csapatban sok mindenki adhat okot a csodálatra: az ismeretlen védők, az alulértékelt sztárok, Cambell és Ruiz. Emelett ott van a csapatban Keylor Navas, aki a világ egyik legjobb kapusa jelenleg. A brazil Világbajnokság óriásölőiként biztos, hogy a közép-amerikaiak mellett lesz a közönség. Ha eddig ilyen játékot tudtak mutatni nagy csalódás lenne most egy -2 gólos gólkülönbséggel rendelkező Görögország ellen kiesni. Ha nyerni tudnak most a Ticok, akkor történelmet írnak.

CP: Egy olyan Világbajnokságon, ahol remek egyéni teljesítményeket láthattunk már például Müllertől, Messitől, Benzemától és Neymartól értékelni kell az olyan csapatokat, mint a görögök, akik a csapategységből merítik erejüket. Talán nem a legdivatosabb csapat a drága reklámok és sokszínű focicipők korában, de ők mégis attól érdekesek, hogy nagyon egyszerűek, egységesek és kemény dolgoznak.

Esélylatolgatás

ML: Costa Rica-Görögország 2:0. Nem hiszem, hogy a görögök gólt tudnának szerezni egy olyan védelem ellen, ami eddig mindössze egy tizenegyes gólt kapott. A Ticok kreatív játéka el fogja érni a kívánt eredmény és ez a kis közép-amerikai ország bejut a legjobb 8 közé.

CP: Costa Rica-Görögország 0:2. Samaras képes lehet egy korai gól megszerzésére, onnan pedig már sima ügy. Nagy hasznára lehet a csapatnak a nemzetközi tornák kieséses szakaszaiban szerzett tapasztalat is.

FOGADJ MOST A COSTA RICA – GÖRÖGORSZÁG MECCSRE ÉS SZEREZD MEG A 15.000 FT BÓNUSZOD!

Share.

About Author

Comments are closed.