Brazília-Chile: Megtörik a chilei átok?

0

A házigazdák megnyerték az A csoportot, így a B csoport második helyezettjével, Chilével játszanak a negyeddöntőbe való kerülésért. Két futball szakértő, Jack Lang (Brazília) és Agnus McNeice mondják el a véleményüket a mérkőzés előtt.

Forma és erőnlét

JL: Az első két nehézkesebb meccs után, az utolsót magabiztosan, 4-1-re nyerte Brazília Kamerun ellen. Az eredmény azonban nem tükrözni teljesen a mérkőzés képét: az első félidőben a házigazdák nem játszottak olyan jól, csak Neymar megvillanásai tartották őket játékban. Fernandinho beállása után nagyot változott a játék képe, zseniális passzai sok lehetőséget teremtettek csapata számára. Egy ilyen teljesítmény után valószínű, hogy ő fog kezdeni és Paulinho pedig a kispadra szorul.

AM: Chile utolsó mérkőzését elvesztette a hollandok ellen és először ezen a tornán nem igazán sikerült sok komoly helyzetet kialakítaniuk. Erre a mérkőzésre azonban nem érdemes alapoznia Scolarinak, ugyanis az előző két meccsen láthatta, hogy mire lehet képes az ellenfél.

Sampaolinak rendelkezésére áll majd viszont egy fegyver, ami a holland ellen még nem: Arturo Vidal. "Artúr király" visszatérése mindenképpen bátorítólag hat majd az esélytelenebbnek vélt csapatra. A Juventus játékosa térdműtéten esett keresztül és eddig még nem állt készen a bevetésre. A La Roja szurkolói már nagyon várják, hogy visszatérjen és folytassa, amit a selejtezőkön elkezdett.

Világbajnoki múlt

JL: A hazaiak számára igen biztatóak az előzmények, eddig 3 alkalommal találkoztak világbajnokságokon (1958,1998,2010) , mindig az egyenes kieséses szakaszban és mind a háromszor a Selecao nyert, 11-3-as összesítéssel.

A 2010-es, 3-0-ás eredmény volt a legmeggyőzőbb amit azon a tornán a brazilok mutattak. Dani Alves, Cesar, Ramires és Maicon is részt vettek azon a mérkőzésben és egy hasonlóan jó ismétlésben reménykednek szombaton.

AM: A chilei csapatból nyolcan vannak, akik a 2010-es összecsapáson is részt vettek. A körülmények aggasztóan hasonlóak: a La Roja akkor is az egyik legizgalmasabb csapat volt a Világbajnokságon, megnyerték az első két meccsüket a csoportkörben. Soha semelyik csapat nem okozott annyi szenvedést a világbajnokságokon Chilének, mint a brazilok: 8 kiesésükből háromért ők a felelősek.

Kulcsfontosságú párharcok

JL: Luiz Gustavo és Vidal csatája. Sampaoli csapatának rendkívül veszélyes a támadósora és innen is kiemelkedik Vidal. Technikás és jó meglátásai vannak, remek érzéke van ahhoz, hogy mikor kell megérkezni az ötösön belülre. Luiz Gustavo feladata lesz, hogy ne hagyja őt érvényesülni. Az, hogy ezt mennyire tudja majd teljesíteni nagyban meghatározza majd az összecsapás kimenetelét is.

AM: A hollandok megmutatták, hogy, ha Sanchezt kellőképpen sikerül levédekezni, akkor az egész csapat támadása sokkal erőtlenebb, veszélytelenebb lesz. Ha Gustavonak és Fernandinhonak sikerül már csírájában elfojtani a próbálkozásait, akkor a mérkőzés már félig a zsebükben van. Sanchez Thiago Silvát és David Luizt próbálja majd versenyfutásokban tesztelni, azonban ehhez viszonylag nagy területre van szüksége. Ha a házigazdák ezt megadják neki, akkor azzal a kiesésre való esélyeiket nagyban megnövelik.

Miért érdemli meg csapatod a továbbjutást?

JL: Mert a világbajnokságok sokkal izgalmasabbak, ha a rendezők messzire eljutnak. Gondoljunk Franciaországra 1998-ban vagy Dél-Koreára 2002-ben. Minél tovább vannak bent a hazaiak, annál jobb a hangulat a torna során. Ráadásul a brazilokkal szemben idén hatalmasak az elvárások, így egy korai kiesés igen csak elrontaná a hangulatot.

AM: A világbajnokságokhoz mindig nagy neveket és nagy taktikákat kötünk, gondoljunk csak Maradonára, Pelére, a totális futballra. Idén is rengeteg nagy sztár van, de soknak a csapata egyszerűen nem tudott meggyőző, egyedülálló játékot mutatni.

Chile viszont rendelkezik egy ilyen, sajátnak mondható stílussal: folyamatos nyomás a szélsők által, a támadóik száma megegyezik az ellenfél védőinek számával. Lehetséges, hogy ez a taktika még nem elég kidolgozott ahhoz, hogy megváltoztassa a futballt, de a csoportkörben öröm volt működés közben megfigyelni és szerintem ez a továbbiakban sem lenne másképp.

Esélylatolgatás

JL: Brazília-Chile 2-1, hosszabbítás után. Chilének megvannak az eszközei, hogy megnehezítsék a Selecao dolgát, ezt Scolari is elismerte: "Tudom, hogy mennyire jók. Ha lehetne valaki mást választanék ellenfélnek helyettük. Mindig nehéz dél-amerikaiak ellen játszani." Egy küzdelmes, feszült meccsre számítok.

AM: Brazília-Chile: 1-2. Neymar nem fogja tudni elviselni a rá nehezedő nyomást, a brazilok pedig, hogy az elvárásoknak megfelelően szép focit tudjanak játszani túl sok területet fognak hátul hagyni, amit ellenfeleik könyörtelenül ki fognak használni.

FOGADJ MOST A BRAZÍLIA – CHILE MECCSRE ÉS SZEREZD MEG A 15.000 FT BÓNUSZOD!

Share.

About Author

Comments are closed.