Bosznia-Hercegovina – Irán: Iránnak szüksége van a 3 pontra

0

A Világbajnokság előtt mindenki arra, gondolt, hogy ez a mérkőzés fogja eldönteni a két csapat között, hogy melyikük jusson a legjobb 16 közé. A szakértők szerint Boszniának kellett volna lennie ennek a csapatnak, azonban a helyzet teljesen más.

Bosznia csalódott lehet, mivel a második mérkőzésükön is kikaptak, így már biztosan kiestek. A dolgok másképpen is alakulhattak volna, ha Dzeko szabályos gólját megadja a játékvezető, amivel Bosznia meg is szerezte volna a vezetést. Sajnálatos módon azonban itt is egy bírói hiba történt, így Bosznia kénytelen belenyugodni a vereségbe, amihez azért nagyban hozzájárult, hogy a kialakított helyzeteket gyengén fejezték be, illetve, hogy a nigériai kapus nagyon jól védett.

A kérdés az, hogy Susic hogyan fog ehhez a meccshez hozzáállni. Visszatér vajon a selejtezőkön olyan jól működő 4-1-3-2-es felálláshoz, vagy ragaszkodik a kissé védekezőbb felfogású 4-2-3-1-hez. Játszatni fog-e vajon olyan embereket, akik nem kaptak eddig lehetőséget, vagy csak keveset szerepeltek? Akárhogy is, ami valószínű, hogy Ibisevic, Bosznia eddigi egyetlen góljának szerzője kezdeni fog.

A csapat kiesés viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem voltak kiváló egyéni teljesítmények. Pjanic-nak például 10 olyan passza volt, ami lövéshez vezetett. Besic dolgozta legtöbbet a csapatban, 2 mérkőzés alatt 23,5 kilométert futott, 91,5%-os pontossággal passzolt, volt 6 szerzett labdája és 2 passza vezetett lövéshez.

Irán számára azonban van tétje a meccsnek. Ha sikerül megverniük Boszniát, és Argentína pedig megveri Nigériát, akkor a lőtt illetve kapott gólok számától függ, hogy melyik csapat megy tovább. Ha mind a két mérkőzés 1-0-ra végződne, (iráni és argentin győzelemmel), akkor a világbajnokságok történetében először sorshúzás döntene a továbbjutásról, azaz, hogy Argentína mellett Nigéria vagy Irán jut-e a legjobb 16-ba.

Iránnak majdnem sikerült egy nagy meglepetést okoznia Argentína ellen, de Messi utolsó pillanatokban szerzett zseniális találatával az argentinok nagy nehezen megnyerték azt a meccset. Ettől függetlenül tiszteletre méltó, hogy Iránnak esélye van a továbbjutásra, ugyanis a Világbajnokságra való kijutásukat követően 119 napig nem tudtak nemzetközi mérkőzést játszani politikai okok miatt.

Mint az előző két csapatnak, Boszniának is nagyon nehéz dolga lesz a jól megszervezett, fegyelmezetten játszó iráni védelem ellen. A két védekező középpályás, Teymourian és Nekounam nagyon keményen dolgoztak, 21.9 és 21.8 kilométert futottak az első két meccsen, ami azért is nagyon sok, mivel csak 27,4%-ban birtokolták a labdát. Ez a két játékos próbálkozott csak 40-nél több passzal, még az egész csapatból csak négyen vannak, akik 30-nál többet passzoltak.

A közel-keteli csapatnak Nigéria ellen egy nagy helyzete volt, Ghoochanneijhad fejelte kapura Dejagah szögletét. Argentína ellen a második félidőben mind a két játékosnak volt több lehetősége is. Kettejük közül Ghoochanneijhad képviseli az erőt és a kitartást, 21.4 kilométert futott és 7 kapura lövése volt. Dejagah pedig a kreativitást, passzainak majdnem 20%-ból helyzet alakult ki. Ha Iránnak sikerül gólt szereznie, akkor ennek a két játékosnak valamilyen formában szerepe lesz abban.

A csapatok nagyjából azonos szinten játszanak, Iránnak azonban mindenképp szükségre van a győzelemre, így egy sok gólos, kiegyenlített találkozó várható.

Share.

About Author

Comments are closed.