Belgium-USA: A Vb legjobb nyolcaddöntőjét játszották a csapatok

0

Sajnos csak az egyik csapat juthatott tovább -mondhatnánk, hiszen mindkét válogatott a szívünkhöz nőhetett az éjszaka. A nyolcaddöntők utolsó mérkőzésére maradtak a legnagyobb izgalmak, ahol egyszerűen kiváló partit játszottak le a csapatok. A csúcstalálkozón végül Belgium nagy részt a hosszabbításra frissen beálló Lukakunak is köszönhetően harcolta ki a továbbjutást, miután a rendes játékidőben nem esett gól. A belgák a ráadás első felében kettőt is berámoltak, a második fél viszont az amerikaiaké volt, akik szépíteni is tudtak, sőt kis híján az egyenlítés is meg lehett volna.

Marc Wilmots ezúttal nem tette be a kezdőbe Lukakut, aki helyén most inkább az oroszok ellen győztes gólt szerző Origit próbálgatta. A fiatal és egyben gyors támadó szerepeltetése jó húzásnak is bizonyult, hiszen rögtön helyzettel nyitotta meg a mérkőzést. A meccs teljes játékideje alatt hatalmas tempót diktáltak a csapatok, és sorra dolgozták ki a nagyobbnál-nagyobb helyzeteket: amerikai oldalon Clint Dempsey tesztelte Thibaut Courtois-t, a belgáktól De Bruyne lőtt mellé. A félidő közepette még egy amerikai szurkoló is berohant a pályára.

Az első félidődben nem esett gól, mégis magas színvonalú volt a játék, amit alátámaszt a FIFA statisztikája is, amelyben 42 veszélyes esetet rögzítettek. Marc Wilmots csapatából Origi és De Bruyne volt a legaktívabb.

A félidőt követően attól lehetett tartani, hogy ezt a tempót alább adják a csapatok, de szerencsénkre nem így történt. Először Mertens veszélyeztetett fejesből, majd Origi fejelte a lécre a labdát, de Vertonghen előtt adódott sansz a gólszerzésre.

Futószalagon gyártották az európaiak a gólhelyzeteket, ám a második félidő közepére kissé elfáradni látszottak a csapatok. Originak a 71. percben újabb alkalma adódott, de nem tudott borsot törni Howard orra alá, és az amerikai kapus az egész idő alatt tudta tartani ugyanazt a szintet, és hát volt is dolga bőven, főleg Mirallas ziccerénél kellett résen lennie a hálóőrnek. Az utolsó 10 percet aztán még ennél is jobban megnyomták a vörös mezesek: Daniel Van Buyten is gólt szerezhetett volna. Utána ismét Howard lett a hős Origi helyzeténél, de ezzel még nem volt vége. Sorban Hazard és Kompany is el akarta volna végre dönteni a továbbjutást, amelyből majdnem az Egyesült Államok vitte be a kegyelemdöfést. A 93. percben Wondolowski lábában volt az amerikaiak továbbjutása, ami nagy dráma és szenzáció lett volna, ha végül így is történt volna. Elképesztő volt a kapura lövési ráta a 90 percet követően: 30:5 a belgáknak, és a ráadásban ugyanígy folytatták csapatok.

A hosszabbításra jött Lukaku, aki megiramodott a szélen és beadása valahogy el is jutott a csapattársához, végül Kevin De Bruyne köszönte is szépen, így előnyhöz juttatva a belgákat. Nagyon jó húzásnak bizonyult az üde Lukaku beállítása, aki sokszor úgy ment át a fáradt amerikai védelmen mint kés a vajon, és immáron neki sikerült megdupláznia csapata előnyét. A játékos De Bruyne passzából lőtte a kapu jobb oldalába a labdát.

A negyedik játékrészben Klinsmann-nak is volt egy titkos aduja, és pályára küldte a Bayern München fiatalját, Julian Greent, aki ezzel a legfiatalabb Vb-n pályára lépő amerikai játékos lett. A támadó gondoskodott is róla, hogy ne kelljen ideje-korán temetni válogatottját, és Michael Bradley átíveléséből kapásból gyönyörű mozdulattal kanalazta a kapuba a labdát, ezzel minimálisra mentve a különbséget az amerikaiaknak. Az utolsó percek ennek megfelelően az amerikaiaké is voltak, akik ízig-vérig hajtottak az egyenlítésért: Jones lövése nem sokkal hagyta el a kaput, persze Howard védése is kellett Lukaku ziccerénél. Aztán láthattunk a tengerentúliaktól egy egészen váratlan megoldást, miután egy felfoghatatlan szabadrúgáskombinációval álltak elő az utolsó percekben, amiből végül Dempsey került ziccerbe, de Courtois lett az akció végállomása.

Az utolsó sípszó belga továbbjutást eredményezett, így a brazíliai világbajnokságon mind a 8 csoportelső továbbjutott a legjobb 8 közé, és hát hatalmas izgalmakat tartogat még számunka ez a torna, annyi szent.

Share.

About Author

Comments are closed.