Argentína 24 év után ismét világbajnoki döntőt játszik!

0

Sem a 90 perces játékidő, sem a 30 perces ráadás nem volt elegendő a csapatoknak ahhoz, hogy eldöntsék a továbbjutást a brazíliai Világbajnokság második elődöntőjében. Végül a büntetőpárbaj döntött, ezúttal azonban Hollandiának nem jött be az, ami Costa Rica ellen igen, így Messiék nyerték az idegek harcát, ezért Argentína lesz Németország ellenfele a riói döntőben.

A válogatottak inkább a védekezésre fektették a nagyobb hangsúlyt, aminek mi szurkolók lehettünk a leginkább az áldozatai, hiszen a brazil-német 7-1-es mérkőzés után ez a találkozón egyetlen akciógólt sem hozott.

Az első lövést Wesley Sneijder eresztette meg, amire a túloldalon Messi válaszolt is, ám a lövésnél Jasper Cillessen résen volt. A félidő legnagyobb helyzete mégis egy védő nevéhez fűződik, Ezequiel Garay az ötösről fejelte kapu fölé a labdát. Támadójátékból megbuktak a csapatok, legalábbis ami az első félidőt illeti, hiszen Messiék sem rohantak fejjel a falnak, de több támadást szövögettek az európaiaknál, akik viszont igen passzívan játszottak, és árnyékuk voltak a csoportmérkőzésekbeli önmaguknak. Hiányzott a tűz Van Gaal csapatából, és az Arjen Robben-Robin van Persie páros is inaktív volt a mérkőzésen, sőt az egész csapat az volt, ugyanis a hollandok részéről egyetlen kapura tartó kísérletet sem láthattunk.

A második félidőt is ugyanilyen tempóban folytatták a csapatok, mint ha egyáltalán nem is akartak volna gólt szerezni. A csapatok filozófiája egyértelműen az volt, hogy "csak gólt ne kapjunk", ezért is fulladt unalomba a találkozó. Egészen a 71. percig kellett ahhoz várnunk, hogy megélénküljön kicsit a mérkőzés, előbb Ezequiel Lavezzi kísérletezett, aztán Van Persie és Higuaín előtt adódott lehetőség, ám mint az utólag kiderült, mindkét játékos lesen tartózkodott a helyzeténél.

Az utolsó percekben még Robben kezeskedhetett volna róla, hogy ne legyen hosszabbítás, azonban a szélső nem tudta feltenni az i-re a pontot, ugyanis lövését Mascherano hatástalanította.

A hosszabbításban aztán megint Robben tűnt a legaktívabbnak, ráadásul ő is találta el először a kaput. A legnagyobb probléma csak az volt, hogy a Bayern szélsője egyedül volt a pályán, ezért Van Gaal le is kapta a gyengén teljesítő Van Persie-t, akinek a helyére Huntelaart küldte a mester. Ezzel Van Gaal kihasználta az utolsó cserelehetőségét is, így eldöntve, hogy a Costa Rica elleni hős, Tim Krul már nem fog bejönni, ha tizenegyespárbajra kerül sor.

A 115. percben a szintén csereként beálló Palacio dönthette volna el a továbbjutás kérdését, ám Cillessen előbb reagált. Ez után pedig jöhetett az idegek harca, a büntetőpárbaj!

Ezúttal viszont a németalföldiek húzták a rövidebbet: Ron Vlaar első próbálkozásra ki is hagyta a büntetőt, amit Messi kegyetlenül ki is használt. A következő körben Robben és Garay is belőtte, aztán Romero másodjára is védeni tudott, most Sneijder lövésénél. Agüero pedig duplájára növelte az argentin előnyt. Kuyt még tett a felzárkózásért, a végszó viszont Maxi Rodríguezé volt, akinek lövésébe még belekapott Cillessen, ám mégis gólt eredményezett, így Argentína 4 tizenegyest érvényesített szemben a hollandok kettőjével, ennek megfelelően a dél-amerikaiak lesznek a 2014-es esztendő másik Vb-finalistái!

A korábbi kétszeres győztes Argentína 1990 után jutott be újra a Világbajnokság fináléjába, ahol Németországgal kell majd megküzdenie a harmadik aranyéremért a riói Maracanaban. Az alulmaradt Hollandia pedig Brazília ellen küzdhet meg szombaton a bronzmérkőzésen.

Share.

About Author

Comments are closed.