Alejandro Sabella taktikai dilemmája

0

Egy dél-amerikai mondás szerint olyan dilemma egyensúlyt találni egy labdarúgó csapatban, mint az, hogy van egy kis lepedőnk egy hideg éjszakán – tekerd a nyakad köré és a lábad megfagy, vagy takard be a lábad és a nyakad fog megfázni.

Az argentin válogatott szövetségi kapitánya Alejandro Sabella is ezzel a problémával találkozott a Maracana stadionban, amikor a csapata Bosznia-Hercegovinával találkozott a Világbajnokságon.

A csapata a kvalifikáció soárn 4-3-3-as felállást játszott, ahol a támadók sorát Lionel Messi, Gonzalo Higuain és Sergio Agüero alkotta. Mögöttük szerepeltetve Angel Di Maria-t teljesen egyértelmű volt, hogy a csapat támadásorientált. Ahogy Sabella egy emlékezetes nyilatkozatában el is mondta, amikor az ellenfél támadott csak becsukta a személy és imádkozott, hogy ne kapjanak gólt.

Kockázatot vállalt, de úgy gondolta megteheti, hisz olyan kvalitású támadói vannak, akikkel be lehet vállalni a „lőhettek sok gólt, mi úgyis többet fogunk” meccseket.

Ezután Sabella-nak a világbajnokságra érkezve inába szállt a bátorsága és az önbizalma: a Bosznia elleni meccsen az argentín válogatott 5-3-2-es rendszerben állt fel három középső védővel (ez volt az a felállás, amit alkalmazott, amikor Messi sérült volt). Messivel a kezdőcsapatban választotta a kapitány ezt a felállás, aminek az eredménye egy tragikus első félidei teljesítmény a csapatától. Az egyetlen szerencséjük, hogy korán jutottak vezetéshez egy boszniai öngól után. Ez a klasszikus lefolyása annak, mi történik, ha egy kapitány elveszti az irányítást a csapat felett.

Messi a selejtezők során fantasztikusan játszott, először tudta a klubjában mutatott játékát átmenteni a válogatottba is. Ennek két fő oka volt.

Először is Fernando Gago szerepe. Az elegánsan játszó középpályásnak nem sok babér termett Európában, jelenleg a Boca Juniorsban játszik. Mindezek ellenére Gago volt az argentin válogatott második legjobb játékosa a selejtezők során. Passzaival rendszeresen megtalálta Messit és jó helyzetbe hozta a csatárokat.

A másik fontos tényező a másik két sztárcsatár szerepeltetése. Sokszor a másik két csatár szélesen játszott ezzel is helyet teremtve Messi-nek.

Higuain nem játszott az első az első félidőben, mivel nem volt 100 százalékos, de nem is szerepelt más csatár helyette a kezdőben. Messi-nek nem volt elég helye a középső védők gyűrűjében, úgy hogy rajta kívül csak Agüero volt az egyetlen csatár. Ráadásul Gago sem játszott.

Sabella Maxi Rodriguez-t szerepeltette, az ő feladata lett volna a támadások segítése – lett volna, azonban ez sosem valósult meg. Messi-nek mélyebben kellett visszalépnie a támadások építéséhez, így nagyon távolt volt Agüero-tól, az argentin csapat pedig a támadások építésétől.

A szövetségi kapitány egyébként azt mondta, ha tehetné, megváltoztatná a játékosai karakterisztikáját és a csapata más lenne, több labdabirtoklással. Ez meg is valósult, de így kihalt a támadójáték a válogatottjából. Az pedig teljesen egyértelmű volt egy félidő játék után, hogy semmi előnyük nem származott abból, hogy többet birtokolták a labdát. Pont olyanok voltak, mint amilyen Sabella a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón: kicsit: kedvtelenek, nyomás alatt érezték magukat és nem érezték, hogy a nemzetüket képviselik egy világeseményen. Ahogy a lépés teljesen váratlan volt a trénertől, úgy a mutatott játék is a játékosoktól.

A második félidőre Sabella legyőzte a kételyeit és felismerte a csapat taktikájában rejlő hibát – szerencséjére még pont időben. Az 5-3-2-ről visszatértek az eredeti 4-3-3-ra Gago-val és Higuain-nal, a válogatott pedig varázsütésre hirtelen újra a régi volt.

A tanulság nagyon értékes lehet: a második félidőre az igazi Argentína jött ki az öltözőből. Messi a másik két csatártársa mellett és Gago előtt újra gólveszélyes játékos lett. A Maracana-ban szurkolók pedig egy csodálatos gólnak lehettek szemtanúi. A világbajnokságot figyelemmel követők pedig egy olyan válogatottal és edzővel, aki továbbá nem kételkedik abban, hogy milyen felállásban kell játszaniuk.

Share.

About Author

Comments are closed.