A brazil labdarúgó válogatott története

0

A brazil labdarúgó válogatott Brazília nemzeti csapata, melyet a Brazil Labdarúgó-szövetség (Confederacao Brasileira de Futebol) irányít. A Brazil Labdarúgó-szövetséget 1914-ben alapították, 1923-ban pedig a Nemzeti Labdarúgó-szövetség (FIFA) tagja lett. A brazilok nemzeti csapatukat egyszerűen csak ,,selecao”-ként emlegetik, melynek magyar jelentése válogatott.

A selecao a labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb válogatottja. A világon egyedüliként ötszörös világbajnok, emellett négyszeres Konföderációs Kupa és nyolcszoros Copa Amércia győztes. Brazília az összes eddig megrendezésre került világbajnokságon részt vett, az idei torna 20. fellépése lesz a nagy nemzetközi seregszemlén.

A csapat első aranyérmére egészen 1958-ig kellett várni. Az akkor bivalyerősnek számító Szovjetunió és Franciaország legyőzésével a döntőben találták magukat, ahol 5-2-re gázolták el a házigazda Svédországot megszerezve ezzel első világbajnoki címüket. Az 1962-es világbajnokságot ismét a selecao kaparintotta meg Pelé sérülése ellenére is. Itt Garrincha vette hátára a csapatot. Az 1966-os világbajnokság katasztrofálisra sikerült. Ebben az évben a brazilok már a csoportkörben elbúcsúzhattak a világversenytőé, az Eusébio vezette Portugália és nem mellékesen Magyarország mögött. Az 1970-es Mexikói világbajnokságot ellentmondást nem tűrően gyűjtötték be a sárga-kékek. Minden idők legjobb brazil válogatottjaként tartják számon azt a csapatot, melyben az oszlopszerepet Carlos Alberto, Jairzinho, Tostao és Rivelino töltötték be. A következő világbajnoki győzelemre egészen 1994-ig kellett várni, amikor is Pasadenában büntetőpárbajban diadalmaskodtak a világsztárokkal teletűzdelt olasz válogatott ellen. A torna legjobb játékosa természetesen egy brazil lett, aki nem más volt mint Romárió. Az 1998-as világbajnokságot egy emlékezetes döntőben bukták el a Zidane-nal, Djorkaeffel, Petit-tel, Deschamps-szal és Thurammal felálló Franciaország ellen. Ronaldo a meccsen csak árnyéka volt önmagának, a mai napig találgatják ennek okait. A 2002-es világbajnokság volt az utolsó, amit a magasba emelhettek a szamba királyai. A döntőben a végsőkig parádézó Oliver Kahnt, és Németországot győzték le Ronaldo két góljával.

Ugyan a jövőbe csak kevés ember lát, de igen egyszerűen elképzelhető, ahogy 2014. 07. 13-án ismét egy brazil löki a levegőbe a kupát. A hazai környezetnek és a bombaerős csapatnak köszönhetően, a brazilokat idén is a torna legnagyobb esélyeseiként tartják számon a futball szerelmesei.

Share.

About Author

Comments are closed.